ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΙΤΕ

Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting

Η Sony μήνυσε fail0verflow και Geohot


Μέσα στη μεγάλη σοφία της, και όπως πιθανότατα ήδη διαβάσατε και αλλού (sorry, δεν πρόλαβα να αναρτήσω έγκαιρα update), η Sony είχε τη φαεινή ιδέα να μηνύσει τους fail0verflow και τον George Hotz για τις “αποκαλύψεις των κλειδιών του Playstation 3″ της. Ή, περίπου.
Βλέποντας τα έγγραφα των νομικών κινήσεων της Sony, παρατηρεί κανείς πως είναι, ας πούμε, κομματάκι άτοπες. Πρώτα από όλα, στρέφεται εναντίον του George Hotz, γνωστού και ως Geohot, και των fail0verflow. Οι δεύτεροι εντόπισαν την τρύπα ασφαλείας που επέτρεπε την ανάκτηση των “κλειδιών πιστοποίησης” του λογισμικού της κονσόλας της, ο πρώτος (που είχε “ξαναπαίξει” με το PS3 στο παρελθόν κάνοντας τα πρώτα επιτυχημένα βήματα προς το σπάσιμο του) διέθεσε κάποια από τα κλειδιά παράλληλα με τους fail0verflow καθώς και πληροφορίες και εργαλεία με τα οποία μπορεί κανείς να τα αξιοποιήσει (σε επίπεδο προγραμματιστή, και όχι απλού χρήστη). Παράλληλα, παρουσίασε ένα δικό του “custom firmware” για το Playstation 3, που ήταν “πειραγμένο” ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση “ανεπίσημου λογισμικού” (πώς λέμε “homebrew”), αλλά με την εξαίρεση των backup managers (οι οποίοι δεν λειτουργούν γιατί, ας το πούμε κάπως απλά και… λανθασμένα, “δεν υπάρχουν στο firmware 3.55 οι ρουτίνες που διευκολύνουν την `τράμπα` του πραγματικού blu-Ray drive του PS3 με το σκληρό δίσκο και, κατά συνέπεια, τη φόρτωση παιχνιδιών από το δίσκο αντί από δισκάκια”). Τέλος του… flashback.
Ο λόγος που οι κινήσεις της Sony είναι “άτοπες”, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι διότι έχουν ήδη υπάρξει παραπλήσιες υποθέσεις στο παρελθόν, και σε αρκετές από αυτές αυτοί που βρίσκονταν στη σημερινή θέση των fail0verflow και Geohot κατέληξαν νικητές. Έτσι, υπάρχει ένα, πως το λένε οι δικηγόροι, “νομικό ιστορικό”; Το δε αστείο, είναι πως διασημότερη από αυτές της υποθέσεις είναι η παραπλήσια περίπτωση του “σπασίματος” του iPhone. Από, για δες, τον George Hotz. Φαίνεται πως η Sony όχι μόνο “δεν έχει διαβάσει το μάθημα της”, αλλά πως έχει… κλείσει μάτια και αυτιά και αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
Είμαι υπέρ των “χακεροφρικιών” και κατά της Sony; Ως απλός και ταπεινός χρήστης, ναι, διότι έχω ήδη ένα Playstation 3 που κρατάω με νύχια και με δόντια στο firmware 3.15 για να έχω υποστήριξη OtherOS. Παράλληλα, έχω μια μικρή συλλογή 20 παιχνιδιών για αυτό, όλα original φυσικά. Και κάποια από αυτά προϋποθέτουν πως πρέπει να αναβαθμίσω την κονσόλα μου, χάνοντας το OtherOS (που αναγράφεται ως βασικό της χαρακτηριστικό και προτέρημα ακόμη και στη συσκευασία και το manual της!). Δεν μου αρέσει να πληρώνω για κάτι και να μου φέρνουν κάτι άλλο. Δεν μου αρέσει να αγοράζω μια κονσόλα που “παίζει παιχνίδια, μπαίνει στο PSN και τρέχει OtherOS” και μετά να μου λένε “διάλεξε, τώρα, τα 2 από τα 3 που θέλεις να κρατήσεις”. Τότε, να μου δώσει και ο κατασκευαστής της πίσω το 1/3 ή τα 2/3 από τα χρήματα που του έδωσα για μια συσκευή με αυτό το σύνολο δυνατοτήτων.
Από την άλλη, όμως, ως… άνθρωπος, καταλαβαίνω και σέβομαι τη στάση της Sony: ναι, είναι αρνητική για εμένα, αλλά προσπαθεί να προστατέψει την περιουσία της. Και έχει δίκιο (άσχετα με το… “εμείς τι φταίμε”!). Και καλά κάνει, και σωστά στράφηκε εναντίων των “χακεροφρικιών” που “πείραξαν την κονσολίτσα της”. But (και είναι μεγάλο το “but”)…
Το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να “πατήσει” περισσότερο ΔΕΝ είναι “το σπάσιμο κλειδώματος που εμποδίζεται από το νόμο DMCA” (ο Geohotz και οι fail0verflow δεν “έσπασαν κλείδωμα”, απλά “διάβασαν” τον κώδικα του firmware και εντόπισαν τρύπες ασφαλείας – κάτι εντελώς διαφορετικό, άσχετο και καθόλου παράνομο). Ούτε είχαν προσωπικό όφελος (έστω, οικονομικό) από τις κινήσεις τους. Σε ΕΝΑ σημείο, νομίζω, και αν τα έχω καταλάβει όλα καλά, έχουν κάνει λάθος και μπορεί να τους “χτυπήσει” η Sony – ή, τουλάχιστον τον ένα από αυτούς: στο custom firmware.
Δεν γνωρίζω αν ο George Hotz διέθεσε μόνο ένα patch που μπορεί να τροποποιήσει το επίσημο firmware της Sony ή ένα εξαρχής τροποποιημένο firmware, αλλά αν έκανε το δεύτερο, τότε “έχει διαθέσει κώδικα της Sony που δεν του ανοίκει” και υπάρχει “νομικό πάτημα” της Sony. Νομίζω, τουλάχιστον. Με τη λογική πως “καταπάτησε τα πνευματικά της δικαιώματα”, κ.λπ. κ.λπ. Μπορεί αυτό να μοιάζει παραπλήσιο με, π.χ. την παράνομη διακίνηση μιας ταινίας ή ενός MP3, για τα οποία RIAA και MPAA τραβολογάνε κόσμο στα δικαστήρια περιστασιακά, με πρόστιμα που κυμαίνονται από $1000 μέχρι $100.000, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Sony θα μπορεί να ζητήσει αρκετά περισσότερα. Διότι η “διάθεση του κώδικα της από τον George Hotz” δεν είναι απλή “καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων εν αγνοία του”: α) γνώριζε τι έκανε και, το σημαντικότερο, β) οι κινήσεις του επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη Sony από ό,τι η κλοπή ενός τραγουδιού. Σε αυτό νομίζω πως, ναι, θα μπορούσε να “χτυπήσει” τον Geohot.
Αν, από την άλλη, διέθεσε μόνο patch… :-)

ΠΗΓΗ: unregistered.gr