ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΙΤΕ

Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting

Η Νokia και η Microsoft ανακοίνωσαν στρατηγική συνεργασία στην κινητή τηλεφωνία

Nokia και η Microsoft ανακοίνωσαν σήμερα τα κοινά σχέδια τους για την διαμόρφωση μίας ευρείας στρατηγικής συνεργασίας, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου περιβάλλοντος κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για μία συνεργασία που ουσιαστικά καλείται να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Apple και του Android της Google στο χώρο των smartphones.


H ανακοίνωση έγινε από τον Stephen Elop, πρώην στέλεχος της Microsoft και νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nokia. Η Nokia θα εγκαθιστά τα Windows Phone 7 στα smartphone της, θα υιοθετήσει την μηχανή αναζήτησης Bing ενώ οι χάρτες της θα γίνουν κομμάτι των αντίστοιχων χαρτών της Microsoft. Πρακτικά όλο το Ovi Store θα μεταφερθεί στο αντίστοιχο Marketplace της Microsoft.

Πρόκειται για μία μεγάλη στροφή της Nokia: από το δημοφιλές Symbian στρέφεται στα Windows Phone 7. Το Symbian είναι μεν ένα λειτουργικό με μεγάλο κομμάτι στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων όμως είναι σαφές πως χάνει την μάχη στην συγκεκριμένη αγορά. Από την άλλη πλευρά, τα Windows 7 έχει πολλά θετικά στοιχεία, όμως δεν είναι σαφές αν η Microsoft προλαβαίνει να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Η συνεργασία μοιάζει να είναι η τελευταία ευκαιρία και για τις δύο προκειμένου να συμβεί αυτό.

Ωστόσο ο κ. Elop τόνισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα η ανάπτυξη του Symbian το οποίο εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια συσκευές. Μέχρι να φτάσει η στιγμή αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia υπολογίζει πως θα πουληθούν άλλα 150 εκατομμύρια συσκευές Symbian. Παράλληλα το 

"Η Nokia βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου σημαντικές αλλαγές είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες στην πορεία μας προς τα εμπρός", δήλωσε ο Καναδός κ. Elop.

"Σήμερα επιταχύνουμε αυτές τις αλλαγές μέσω ενός νέου δρόμου, προκειμένου να ανακτήσουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά, να ενισχύσουμε την πλατφόρμα των κινητών μας τηλεφώνων και να πραγματοποιήσουμε τις μελλοντικές μας επενδύσεις."
Η συνεργασία της Nokia με την Intel πάνω στην πλατφόρμα MeeGo, το λειτουργικό σύστημα που προορίζονταν για τα κινητά της Nokia, μετατρέπεται σε μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού προκειμένου να αναπτυχθούν νέας γενιάς συσκευές. Ωστόσο η εταιρεία υπόσχεται να κυκλοφορήσει μία συσκευή με λειτουργικό MeeGo μέχρι το τέλος του 2011. Παράλληλα αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του MeeGo Αlberto Torres ενώ την θέση του καταλαμβάνει η αμερικανίδα Jerri Devard η οποία προέρχεται από την Verizon και την Microsoft.

Για αρκετούς αναλυτές η συμφωνία αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για την Microsoft, αφού κατάφερε να λανσάρει τα Windows Phone 7 σε έναν πολύ μεγάλο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων. Από την άλλη πλευρά η Nokia έχει κάνει μία ριψοκίνδυνη αν και απολύτως αναγκαία επιλογή, αν και ο αναλυτής του BBC αναρωτιέται γιατί η Nokia επέλεξε να ακολουθήσει την Microsoft και όχι την Google. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως η συμφωνία θα κριθεί στο κατά πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα ενσωματώσει η Nokia τα Windows Phone 7, διατηρώντας και το Symbian και το MeeGo.

Το μερίδιο της Nokia που κάποτε ξεπερνούσε το 50%, πέφτει συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια. Το 2009 ήταν 36% ενώ το 2010 έπεσε στο 29%.


Πηγές: BBCΝΥ Τimes, Nokia, adslgr