ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΙΤΕ

Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting

Πρωτότυπος φορητός με κίνηση του ματιού από την Lenovo και Tobii

Πολλές εταιρείες, μικρές και μεγάλες όπως η Microsoft, πιστεύουν πως το motion control (έλεγχος μέσω κίνησης) είναι το μέλλον στην επαφή ανθρώπου και μηχανής. Αλλά είναι κουραστικό να κουνάς τα χέρια σου αριστερά και δεξιά κάθε φορά που θέλεις να αλλάξεις ένα παράθυρο. Η σουηδική εταιρεία Tobii, που ειδικεύεται σε συστήματα ελέγχου μέσω όρασης, συνεργάστηκε με την Lenovo για να δημιουργήσουν 20 πρωτότυπους φορητούς υπολογιστές Windows 7 με αισθητήρες ματιού και το site engadget είχε την ευκαιρία να το δει από κοντά.

Σύμφωνα λοιπόν με το engadget το αποτέλεσμα εξαιρετικά καλό αφού η Tobii διαθέτει την σχετική τεχνογνωσία. Αν και το calibration δεν ήταν το βέλτιστο, το σύστημα διέκρινε που την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με πολύ καλή ακρίβεια. Στην επίδειξη που έγινε από την εταιρεία, υπήρχε μία οθόνη (στυλ Expose) με όλα τα ανοικτά παράθυρα και ήταν δυνατή η εύκολη στόχευση ακόμη και τα πολύ μικρών (π.χ. την αριθμομηχανή) παραθύρων και δεν χρειάστηκε να εστιάζει επίμονα ο χρήστης για να ανταποκριθεί το σύστημα. Σαφώς όμως αυτή είναι μία δυνατότητα που χρειάζεται έρευνα και μελέτη για το πως θα ενσωματωθεί στο παραθυρικό περιβάλλον, γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει πράγματα ο υπολογιστής όσο κοιτάμε εμείς δεξιά και αριστερά.


Οι περισσότερες εντολές σχετικά με το eye-control εκτελούταν με κάποιο πλήκτρο. Όμως ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το quick bar που εμφανίζει τα συνήθη χρησιμοποιημένα media και εμφανίζεται μόλις κοιτάει ο χρήστης στο αριστερό μέρος της οθόνης, δούλεψε πολύ καλά και δεν εμφανίστηκε ποτέ χωρίς να το ήθελε ο ίδιος. Το υψηλό επίπεδο της ακριβείας του έγινε εμφανή όταν έτρεξαν ένα παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο, όπου ο παίκτης ανατινάζει αστεροειδείς πριν πέσουν πάνω στην γη απλώς κοιτώντας τους. Οι μικρότεροι ήταν μόλις μερικά pixels και όμως στοχεύονταν εύκολα και με ακρίβεια.

Όσο για την εμπορική χρήση του, η αλήθεια είναι πως μένουν πολλά να γίνουν, γιατί η εταιρεία υπολογίζει πως θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια, αν ασφαλώς μπορέσουν να συνεργαστούν με κάποιο κατάλληλο συνεργάτη. Η εταιρεία είπε επίσης πως υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ ακρίβειας και μεγέθους του αισθητήρα. Το πρωτότυπο φορητό είχε ένα ογκώδες αντικείμενο από πίσω του και μία μεγάλη λωρίδα κάτω από την οθόνη, συσκευές οι οποίες βέβαια δεν είναι καθόλου πρακτικές για μία πραγματικά φορητή συσκευή. Η λωρίδα με τον αισθητήρα θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οθόνη, όπως είπε η εταιρεία, αλλά θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο λεπτή, όσο περίπου και το πλαίσιο που έχουν συνήθως οι υφιστάμενοι φορητοί.



πηγή: adslgr